Chihuahua LH

Välkommen till rasklubben för

Historik

Rasens ursprung kan härledas till Mexico. Äldre chihuahua liknande hundar på målningar och skelett har även återfunnits på Malta och i Egypten, vilket gör att rasens ursprung är långt ifrån självklart.

Användningsområde

Rasen är en renodlad sällskapshund.

Hälsa

Rasens dvärgväxt kan medföra risker, t ex bett-, käk- och tungproblem. Utstående ögon ökar risken för ögonskador. Rasen ingår i Svenska Kennelklubbens hälsoprogram avseende patella luxation (lösa knäleder) vilket betyder att uppfödare undersöker knälederna på alla avelsdjur före parning. Rasen ingår i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD) med avseende på risker med överdriven dvärgväxt.

Egenskaper / Mentalitet

Chihuahuan är en hund med stor flock- och ägarinstinkt. Den försvarar gärna högljutt sin flock och sitt revir mot inkräktare, men så fort faran är över kommer den gärna upp i inkräktarens knä för att kela.

Storlek och utseende

Chihuahua är världens minsta hundras. Det utmärkande särdraget är det äppelformade huvudet. Rasen finns i två pälsvarianter, kort- och långhårig. En chihuahua får väga mellan 1 och 3 kg.

Pälsvård

Rasen kräver ingen särskild pälsvård. De ska badas när de blir smutsiga, och den långhåriga varianten ska kammas någon gång i veckan för att undvika tovor.

Övrigt

Den är en aktiv hund som gärna hänger med på alla tänkbara aktiviteter, allt från agility och långpromenader till fredagsmys i tv-soffan. Den mår, som alla andra hundar, bra av en fast uppfostran och regelbunden motion. Rasen ska varken förmänskligas eller daltas med bara för att den är liten.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.